Dzisiaj jest sobota, 21 lipca 2018 roku. Imieniny: Daniela i Andrzeja.
PROJEKTY UE
____________________
Cegiełki pomnik
Mieszkanie Plus
Zmiana rachunku
Rajd Mogilno
UWAGA ASF
Ocena powietrza
Szlak Piastowski
WAŻNE
Profilaktyka
Infostrada
ePUAP
Adres Elektronicznej Skrzynki Podawczej na platformie ePUAP: /6hqigm8491/skrytka
Informacje i usługi
NIEBIESKA LINIA
Żłobek w Mogilnie
Mamografia
HOTEL MOGILNO
iBUK
REWOLUCJA ŚMIECIOWA
Mogilno
Katalog biblioteka
Głuchoniemi
Dziennik Ustaw
Monitor Polski
WKU Inowrocław

O gęsinie w Palędziu Dolnym

2017-11-27 10:02:53

Gminny Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Mogilnie wraz z kołami gospodyń wiejskich i zaproszonymi gośćmi podsumował projekt pn. „Gęsina nie tylko na św. Marcina". Przygotowane potrawy pochodziły z własnego przydomowego chowu oraz z Kołudy Wielkiej.


Tegoroczna, V edycja odbyła się w świetlicy wiejskiej w Palędziu Dolnym. Celem projektu była promocja gęsiny jako surowca do przyrządzania smacznych i zdrowych dań oraz przywrócenie ginącej tradycji spożywania mięsa gęsiego nie tylko na św. Marcina w dniu Święta Niepodległości, ale przez cały rok.


Pokaz luzowania gęsi prowadził kucharz Tomasz Lecejewski z restauracji Heaven w Chabsku. Dopełnieniem części edukacyjnej był konkurs na potrawę z gęsiny. Komisja w składzie: Przewodnicząca Wojewódzkiej Rady Kół Gospodyń Wiejskich w Bydgoszczy Zofia Kozłowska, radna Sejmiku Wojewódzka Agnieszka Kłopotek, Kierownik Fermy Gęsi w Kołudzie Wielkiej Kamila Kłos, radna Rady Miejskiej w Mogilnie Elżbieta Sarnowska, Kierownik Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Mogilnie Sławomir Szpulecki, uznała że wszystkie potrawy są bardzo smaczne i zasługują na uznanie.


W trakcie spotkania można było zasmakować następujących potraw z udziałem gęsiego mięsa:

- czernina z kluchami na pyrach, gęś z jabłkami z żurawiną, gęś z warzywami (KGW Palędzie Dolne),

- gęś z dynią (Irena Lepert, Huta Palędzka),

- gęś faszerowana z kaszą i grzybami (Agnieszka Joszko, Józefowo),

- gęś faszerowana kaszą i grzybami (Magdalena Kotlińska, Niestronno),

- pierogi z gęsiną (Romana Świtała, Padniewo),

- czernina z mirabelkami, gruszkami i jabłkami (Arleta Bogusiewicz, Padniewo),

- gęś pieczona (Aleksandra Stanek, Padniewko),

- rolada z kurkami (Wiesława Kozłowska, Kwieciszewo),

- pasztet (Danuta Grządzielska, Marcinkowo),

- gęś faszerowana wątróbką i mięsem mielonym (Katarzyna Piwowarczyk, Twierdziń).

- gęś faszerowana mięsem mielonym i boczkiem (Beata Dzikowska, Twierdziń),

- gęś faszerowana gruszkami z miodem kardamonem i cynamonem podana z faszerowanymi gruszkami żurawiną (Małgorzata Małecka, Żabno).


Poza konkursem koordynator projektu Małgorzata Małecka przygotowała cztery gęsi faszerowane jabłkami z majerankiem w zalewie miodowej z cynamonem i kardamonem z brendy.


Spotkanie przy gęsinie umilił występ artystyczny dzieci z Zespołu Szkolno - Przedszkolnego w Padniewie, które przygotowały nauczycielki Małgorzata Laks i Mirosława Kubasik.

Wystąpili: Iga Łukasik, Lena Bembenek, Zuzanna Górna, Julia Czerniejewska, Wiktoria Sip, Monika Jurkiewicz, Malwina Habel, Zuzanna Kąkol, Ilona Gawron, Paweł Joszko, Jakub Zieliński.


Projekt zrealizowano z dotacji Powiatu Mogileńskiego w ramach priorytetu "Ochrona i promocja zdrowia” przy wsparciu burmistrza Mogilna Leszka Duszyńskiego.


26184_t.jpg 26185_t.jpg

26186_t.jpg 26187_t.jpg

26188_t.jpg 26189_t.jpg

26190_t.jpg 26191_t.jpg

26192_t.jpg 26193_t.jpg

26194_t.jpg 26195_t.jpg

26196_t.jpg 26197_t.jpg

26198_t.jpg 26204_t.jpg

26200_t.jpg 26201_t.jpg

26202_t.jpg


źródło: nadesłano
nadesłał(a): Redakcja
Polityka cookies
Polecamy
Pogoń Mogilno
Kino