Dzisiaj jest piątek, 17 listopada 2017 roku. Imieniny: Grzegorza i Salomei.
Zbiórka dla Ali
Konkurs
Szlak Piastowski
Zdolniacha
WAŻNE
Profilaktyka
Infostrada
Rewitalizacja
ePUAP
Adres Elektronicznej Skrzynki Podawczej na platformie ePUAP: /6hqigm8491/skrytka
Informacje i usługi
NIEBIESKA LINIA
Żłobek w Mogilnie
Mamografia
HOTEL MOGILNO
iBUK
REWOLUCJA ŚMIECIOWA
Mogilno
Katalog biblioteka
Głuchoniemi
LPR 2009-2015
Dziennik Ustaw
Monitor Polski
WKU Inowrocław

Gęsina nie tylko na św. Marcina

2016-12-02 09:14:39

W sali Conrado w Żabnie z inicjatywy Stowarzyszenia Rozwoju Wsi „Nasza Przyszłość” w Żabnie przy współpracy z Gminną Radą Kół Gospodyń Wiejskich, Gminnym Związkiem Rolników Kółek i Organizacji Rolniczych w Mogilnie odbyła się IV edycja projektu pn. „Gęsina nie tylko na św. Marcina”.



Celem projektu była promocja gęsiny jako surowca do przyrządzania smacznych i zdrowych dań oraz przywrócenie ginącej tradycji spożywania gęsiego mięsa nie tylko na św. Marcina, czyli w dniu Święta Niepodległości ale przez cały rok.


Uczestnicy spotkania wysłuchali prelekcji Anny Mońko z ODR w Minikowie na temat wartości odżywczych tego mięsa, jak również wzięli udział w pokazie efektywnego wykorzystywania tuszki gęsiej przygotowanym przez restauratora Marcina Kosińskiego i Pawła Dynasa. Dopełnieniem części edukacyjnej był pokaz dekoracji z owoców i warzyw przygotowany przez Annę Krotoszyńską oraz konkurs na potrawę.

Do konkursu zgłosiły się: Teresa Folczyńska-gęś pieczona, Arleta Boguszewicz-roladki, Romana Świtała - udka pieczone w kapuście kiszonej, roladki i pierogi, Cecylia Jaskulska-gęś faszerowana kaszą jaglaną, Urszula Grajek-gęś, KGW Żabno-gęś pieczona w głębokim tłuszczu z jabłkami, Danuta Grządzielska-pasztet, Ewa Kędzierska i Anna Krzyżan-czernina z kluchami na pyrach lub makaronem, Małgorzata Małecka, -gęś faszerowana kaszą, grzybami i śliwkami, Katarzyna Piwowarczyk - gęś faszerowana.


Komisja w składzie: Marcin Kosiński (restaurator z Torunia), Zofia Kozłowska (Przewodnicząca Wojewódzkiej Rady Związku Kółek i Organizacji Rolniczych w Bydgoszczy), Agnieszka Kłopotek (radna województwa kujawsko-pomorskiego), Sławomir Szpulecki (Kierownik ODR w Mogilnie), Genowefa Matelska (mieszkanka Żabna) stwierdziła, że wszystkie potrawy były bardzo smaczne i posiadały niepowtarzalny smak.


Patronat nad zadaniem objęli: Wojewoda Kujawsko - Pomorski Michał Bogdanowicz, Marszałek Województwa Kujawsko – Pomorskiego Piotr Całbecki, Starosta Mogileński Tomasz Barczak, Burmistrz Mogilna Leszek Duszyński.

Zadanie dofinansowane zostało ze środków Gminy Mogilno oraz Powiatu Mogileńskiego. Koordynatorem projektu była prezes stowarzyszenia Małgorzata Małecka.


22645_t.jpg 22646_t.jpg

22633_t.jpg 22634_t.jpg

22635_t.jpg 22636_t.jpg

22637_t.jpg 22638_t.jpg

22639_t.jpg 22640_t.jpg

22641_t.jpg 22642_t.jpg

22643_t.jpg 22644_t.jpg

22647_t.jpg 22648_t.jpg

22649_t.jpg 22650_t.jpg

22651_t.jpg 22652_t.jpg

22653_t.jpg 22654_t.jpg



źródło: nadesłano
nadesłał(a): Redakcja
Polityka cookies
Polecamy
Pogoń Mogilno
Kino
Plan miasta