Dzisiaj jest piątek, 24 listopada 2017 roku. Imieniny: Jana i Flory.
Konkurs
Szlak Piastowski
Zdolniacha
WAŻNE
Profilaktyka
Infostrada
Rewitalizacja
ePUAP
Adres Elektronicznej Skrzynki Podawczej na platformie ePUAP: /6hqigm8491/skrytka
Informacje i usługi
NIEBIESKA LINIA
Żłobek w Mogilnie
Mamografia
HOTEL MOGILNO
iBUK
REWOLUCJA ŚMIECIOWA
Mogilno
Katalog biblioteka
Głuchoniemi
LPR 2009-2015
Dziennik Ustaw
Monitor Polski
WKU Inowrocław

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Mogilnie informuje jak ustrzec się ptasiej grypy

2007-12-18 13:20:06

W związku z wystąpieniem w Polsce ognisk zakażenia wirusem ptasiej grypy (H5N1) niezbędne jest zachowanie określonych zasad bezpieczeństwa. Ptasia grypa jest chorobą ptaków. W chwili obecnej brak jest dowodów na przenoszenie się wirusa H5N1 z człowieka na człowieka. Jednak ze względu na fakt, że dominująca większość zakażeń wśród ludzi nastąpiła po kontakcie z żywym lub martwym drobiem lub ptactwem dzikim, należy bezwzględnie przestrzegać zakazu zbliżania się do martwych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków, dotykania ich i zabierania do domów. Dotyczy to zarówno miejsc bytowania ptaków dzikich (lasy, łąki, parki), jak również drobiu hodowlanego.


W trosce o bezpieczeństwo i zdrowie apeluję o przestrzeganiu następujących zasad:

Mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja można spożywać po poddaniu ich obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 stopni Celsjusza. Zamrożenie mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy.

  • Wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (talerze, noże, deski do krojenia) należy myć dokładnie, z użyciem detergentu.
  • Należy unikać styczności surowego mięsa drobiowego z innymi produktami spożywczymi.
  • Po kontakcie z dzikim ptactwem albo drobiem bezwzględnie należy umyć ręce.
  • Nie dotykać, bez odpowiedniego zabezpieczenia, martwych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków dzikich, ani ubitego drobiu. Przede wszystkim należy dopilnować, by nie robiły tego dzieci.
  • Przypominam również o zakazie przywozu z zagranicy żywego i martwego ptactwa, drobiu i wyrobów drobiarskich, jaj, nieprzetworzonych piór, pierza, puchu oraz trofeów myśliwskich.


W obecnej sytuacji epidemiologicznej zalecam osobom, które dotychczas nie zaszczepiły się przeciwko grypie sezonowej, aby skorzystały z tej możliwości. Zaszczepienie się stwarza warunki mogące wpłynąć na ochroną przed zakażeniem się wirusem ptasiej grypy.

Pracodawcom prowadzącym działalność związaną z hodowlą ptaków i obrotem mięsem drobiowym przypominam o konieczności zapewnienia pracownikom stosownych środków ochrony osobistej.


Jaja stanowią rodzaj surowca zwierzęcego wymagającego ostrożności stosowania nie tylko z powodu wirusa ptasiej grypy, ale również z uwagi na inne potencjalne zagrożenia, np. Salmonellę. Dlatego: nie spożywaj jaj na surowo, jedz gotowane lub smażone, podczas przechowywania w warunkach domowych wyraźnie oddziel jaja surowe od innej żywności, zachowaj podwyższony reżim higieniczny przy stosowaniu jaj surowych do sporządzania potraw.



źródło: Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny
nadesłał(a): Małgorzata Maciejewska
Polityka cookies
Polecamy
Pogoń Mogilno
Kino
Plan miasta