Dzisiaj jest piątek, 17 listopada 2017 roku. Imieniny: Grzegorza i Salomei.
Zbiórka dla Ali
Konkurs
Szlak Piastowski
Zdolniacha
WAŻNE
Profilaktyka
Infostrada
Rewitalizacja
ePUAP
Adres Elektronicznej Skrzynki Podawczej na platformie ePUAP: /6hqigm8491/skrytka
Informacje i usługi
NIEBIESKA LINIA
Żłobek w Mogilnie
Mamografia
HOTEL MOGILNO
iBUK
REWOLUCJA ŚMIECIOWA
Mogilno
Katalog biblioteka
Głuchoniemi
LPR 2009-2015
Dziennik Ustaw
Monitor Polski
WKU Inowrocław

Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów

2008-08-08 08:54:15

Gminę Mogilno w ogólnopolskim konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów” reprezentować będą panie: Małgorzata Małecka z Żabna, Ewa Stefańska, Kamila Kowalska, Halina Cyrok i Danuta Widomska z Kwieciszewa, Ewa Szarzyńska ze Strzelec, Cecylia Jaskulska z Wasielewka i Małgorzata Kujawska z Wylatowa.


Konkurs na najlepszy produkt żywnościowy organizowany jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego przy współudziale Urzędu Marszałkowskiego i Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie. - Będą w nim oceniane oryginalne produkty regionalne wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami znane i cenione w okolicy – mówi Blandyna Lewandowska, przewodnicząca Gminnej Rady Kół Gospodyń Wiejskich w Mogilnie, której w zeszłorocznej edycji tego konkursu pasztet z dzika zdobył wyróżnienie. - Produkty te muszą być związane z określonym obszarem geograficznym i charakteryzować się cechami szczególnymi, wyróżniającymi je z produktów ogólnodostępnych i produkowanych na szeroką skalę.


Zgłoszenia trzeba było przesłać do 1 sierpnia. Finał regionalny odbędzie się w Przysieku 20 września. Prezentacje połączone będą z degustacją. – Już czuję tremę – stwierdza Ewa Szarzyńska, która po raz pierwszy weźmie udział w takiej rywalizacji. – Zaprezentuję czarninę strzelecką. Mam nadzieję, że komisji konkursowej będzie smakować.


Na konkursie Małgorzata Małecka zaprezentuje kulebiak, Ewa Stefańska – ziemniaki z kapustą, Kamila Kowalska - smalec, Halina Cyrok – sernik, Danuta Widomska – kiełbasę wiejską, Ewa Szarzyńska - czarninę strzelecką, Cecylia Jaskulska – ser smażony, nalewkę i boczek faszerowany, Małgorzata Kujawska – chleb kujawski, nalewkę Babuni, śliwki i gruszki w occie. Trzymamy kciuki za nasze panie!


677_t.jpg

źródło: inf. własna
nadesłał(a): Redakcja
Polityka cookies
Polecamy
Pogoń Mogilno
Kino
Plan miasta